Spel vd maand

Zia Mahmood

“Waarom zou je werken, als je ook met leuke dingen in het leven je geld kan verdienen”, zei hij eens  in zijn kamer in hotel Des Indes in Den Haag. De lange, donkere "playboy" oefent een charismatische aantrekkingskracht uit op zijn omgeving. Spelers, toeschouwers, vooral vrouwen, hebben de neiging zich anders te gaan gedragen zodra ze met de "goochelaar" Zia Mahmood in aanraking komen. Zelfs het chauvinistische Amerikaanse bridgepubliek heeft hem in zijn armen gesloten. In 1992 werd  hij uitverkoren tot bridgepersoonlijkheid van het jaar in de Verenigde Staten.

Hoewel hij zijn appartement in Londen aanhoudt voor het geval hij daar in de Portland Club wil robberen, woont de wereldtopper Zia Mahmood al jaren in New York, waar hij zich fulltime met bridge bezig houdt. Hij verdient veel met allerhande robberpartijen waar in New York dag en nacht aan kan worden meegedaan tegen vrijwel ongelimiteerde tarieven. Sinds kort, zegt hij, krijgt hij geen toegang meer tot de meest lucratieve partijen, waar bedragen tot 200.000 dollar kunnen omgaan. Zijn opponenten vinden hem te goed.

Honneurs

Het is zondagmorgen 17 januari 1993.  
Al heel vroeg in de morgen staat mijn toenmalige bridgepartner Feike  met Riemke voor de deur samen met Enno Bruinsma en zijn vriendin Griet de Vries. We gaan naar het befaamde Cap Geminitoernooi in Hotel Des Indes in Den Haag. of moet ik nu vanwege de uitstraling 's-Gravenhage zeggen?  We willen er vroeg zijn. Immers je maakt niet iedere dag de 16 beste spelers van de wereld mee, en.............je mag bij de besten der wereld aan de grote ronde speeltafels staan.  Als het lukt. Een uniek gebeuren waar ik nog veel over kan verhalen, maar dat bewaar ik misschien voor een volgende keer. We probeerden aan de tafel te komen waar Zia Mahmood speelde samen met gelegenheidspartner Jan Jansma. Ook niet de eerste de beste.  En het lukte. Nooit zal ik het spel vergeten dat ik voor de trouwe lezer hieronder heb weergegeven.
Na onderstaand biedverloop ( zie diagram) mag Zia 4  gedoubleerd proberen te maken.  Jij zit op de stoel van Zia .
Uitkomst is -Aas.

Klik op play in het diagram hierboven en vervolgens op de kaarten die je wilt spelen om het contact te maken.
Gelukt ? 
Zie hoe er gespeeld werd op de volgende pagina